1. Is the falling of
“Parachute” on the earth’s surface free fall?
Ans: No, the falling of Parachute
on the earth’s surface is not free fall because it has larger surface area
due to which it offers the larger air resistance which decreases the acceleration
of the parachute so, the parachute will fall towards the earth’s surface
approximately with constant velocity.
2. Why does a person in spacecraft
feels weightlessness?
Ans: During the orbit of spacecraft
on the earth, the direction of circular motion of spacecraft gets changed
at every point i.e. it gets accelerated. So, direction of acceleration is
towards the centre of rotation. The centripetal force helps the spacecraft
to move in a circular path which is provided by gravitational force of
earth. So, the astronaut and spacecraft are in continuous state of free
fall. There exists no force between spacecraft and astronaut. This gives the
impression of freefall and the person inside spacecraft feels
weightlessness.
3. At what condition does the
body having fixed mass have zero weight?
i. When the body falls freely under the action
of gravity.
ii. When the body is in outer space away from
the earth’s gravitational field where the force of gravity is zero
4. Weight of body is more
in polar region than in equatorial region of the earth. Why?
Ans: As we know
. The value of gravity ‘g’
is more at poles than at equator i.e
as
radius is less at poles compared to equator. Hence, weight of a body is
greater at pole than at the equator.
5. In real life, objects have
no complete freefall?
Ans: In real life, objects have no complete
freefall because there is always the presence of air resistance in
this world.
6. Weight of body is less on
the moon than on the earth. Why?
Weight of body is directly proportional to g
(i.e.
)
. The ‘g’ of earth is 6 times greater than that of moon. Thus the weight of
body is less on the moon than on the earth.
7. G is called universal gravitational
constant, Why?
8. Newton’s law of gravitation
is called universal law. Why
Newton’s law of gravitation is called universal
law because it is applied for any object that may be very small (micro )
objects as well as very large (macro) objects.
9. It safe when jumped from
aeroplane with the help of parachute?
The parachute has more air resistance due to
its large shape and size. After falling certain distance, the upward force of
air resistance equals to the downward force of gravity and a man with parachute
falls with uniform velocity. Thus, it is safe when jumped from aeroplane
with the help of parachute.
10. Among moon, earth and
Jupiter, which one will have more gravity and why?
Ans: Among moon, the earth and Jupiter, JUPITER will
have more gravity because gravity of planet depends upon mass (i.e.
).
Since the Jupiter has more mass than earth and moon its gravity is more.
11. What is gravitational
field intensity?
Ans: The gravity that applies to an object of unit
mass present on the surface of the planet or satellite, is known as gravitational
field intensity of a planet.
12. An iron ball and feather
are dropped simultaneously from the same height in vaccum which one will
strike the ground first and why?
An iron ball as well as feather both will
strike the ground at the same time with the same acceleration because in the
absence of air resistance in vacuum both the bodies falls freely on the
ground. Thus both bodies irrespective to their masses fall at the
same time.
13. If a body is dropped from
same height in an equator and pole from which place the body will reach the
ground faster?
The body will reach the ground faster from the
poles because the value of g at poles is greater than the value of g at equator.
So, more the value of g, less will be the time taken by a body to fall from
the pole.
14. One can jump higher on the
surface of the moon than on the earth surface, why?
Since we know that acceleration due to gravity
of planet depends upon the mass of the planet. In comparison to earth, moon
has less gravity because mass of moon is less than the mass of the earth. So,
one can jump higher on the surface of the moon than on the earth surface.
15. The acceleration due to
gravity in the earth is
.
What does it mean?
Ans: The acceleration due to gravity in the
earth is
it means the velocity of the body
increases at the rate of 9.8m/s.
16. It is difficult to lift a
large stone on the surface of the earth but easy to lift small one. Why?
Ans: It is so because large stone has more force of
attraction of the earth as it has more mass (i.e. F = mg) But, the smaller one
has less force of attraction as it has less mass. So, it is easier to lift
small stone than large stone.
17. Why the weight of a
body decrease with increase in distance from the centre of the earth?
Ans: The weight of a body decrease with increase in
distance from the centre of the earth because weight is inversely proportional
to the square of the distance i.e.
.
Hence, weight depends upon distance between two bodies. i.e. earth and the
object)
18. What is the conclusion of
feather and coin experiment?
Ans: Acceleration due to gravity doesn’t depend
upon the mass of the body. More the surface area of the body, more will be the
air resistance which decreases acceleration due to gravity.
19. There is no use of parachute
on the moon. Why?
Ans: The parachute falls freely with acceleration
due to gravity on the moon due to absence of air resistance as there is no
atmosphere. Hence there is no use of parachute on the moon.
20. Weight of the body at the
centre of the earth is zero. Why
Ans: Since the value of acceleration
due to gravity is zero at the centre of the earth, the weight of a body is
zero at the centre of the earth.
No comments:
Post a Comment